Всі новини

Як продовжити термін служби бульдозеру?

21.12.2021

Бульдозери – універсальна спецтехніка. Завдяки навісному устаткуванню у вигляді відвалу та розпушувача вони використовуються у будівництві, гірничодобувній промисловості, а малогабаритні машини – у сільському господарстві. Машини відрізняються чудовою стійкістю на будь-якому ґрунті та тривалим терміном експлуатації. Проте за порушення правил експлуатації навіть така надійна спецтехніка може швидко вийти з ладу.

Общі поради з експлуатації

Щоб запобігти поломкам, слід регулярно проводити профілактичні роботи та діагностику важливих робочих вузлів та компонентів. Якщо дотримуватися правил експлуатації і правильно доглядати машину, то вона ніколи не опиниться в режимі простою. У процесі роботи важливо звертати увагу на незначні несправності та незвичайну поведінку техніки.

Переважно за стан бульдозера відповідає оператор. Людина, яка керує машиною, повинна врахувати кілька важливих моментів:

  • перевіряти стан деталей та рідин перед початком роботи;
  • мати у кабіні ремонтний комплект для проведення оперативного ремонту прямо на об'єкті;
  • відправляти бульдозер на техогляд у разі навіть незначних несправностей;
  • проводити очищення техніки від бруду, олії, нагару та вчасно міняти витратні матеріали.

Також необхідно приділяти належну увагу ходовій частині. Щоб попередити нерівномірний рух правої та лівої гусеничної стрічки, через кожні 1000-2000 мотогодин проводиться настройка гідросистеми ходу для компенсації нерівномірного зносу гідронасосів. Слід регулярно перевіряти та підтягувати гайки кріплення ведучого колеса. В іншому випадку з часом виникне сильний люфт, який обриватиме шпильки й призведе до ламання зірочки.

Проведення своєчасної заміни мастильних матеріалів

Експлуатаційні рідини слід перевіряти щодня. Якщо рівень сильно впав, необхідно перевірити, чи не утворився витік. Варто зазначити, що для заміни мастила краще використовувати лише оригінальні витратні матеріали. З допомогою візуальних покажчиків завжди можна перевірити як рівень рідини, а й її стан. Якщо вона тривалий час не замінювалася, і перегрівалася в процесі роботи, то найімовірніше таке мастило давно відпрацювало свій ресурс.

У гідросистемі важливо іноді перевіряти сапун, щоб уникнути його засмічення. Якщо його не очищати, то бруд, що накопичився, може опинитися в гідросистемі. Також бажано щодня перевіряти манжети на всіх гідроциліндрах та стан гідравлічних рукавів.

Оптимізувати витрати на обслуговування спецтехніки допоможуть лабораторні аналізи. Необхідно перевіряти рідини після кожних 500 мотогодин. Якщо аналіз незадовільний, слід замінити витратні матеріали. При використанні високоякісних фірмових мастил та регулярного проведення аналізу рідин можна збільшити частку робочого часу та зменшити час простою техніки.

Регулярні перевірки стану відвалу

Стан відвалу потрібно перевіряти щодня. Слід звертати увагу на те, чи не з'явилися тріщини, сліди від ударів або інші механічні пошкодження. Також потрібно ретельно оглядати ріжучу кромку та деталі кріплення. При цьому необхідно стежити, що права та ліва частини кромки зношувалися рівномірно. Зношування однієї сторони призводить до скорочення терміну служба відвалу та важільних шарнірів.

У процесі експлуатації важливо перевертати та замінювати ріжучу кромку. Якщо вона затупилася, то продуктивність та ефективність бульдозера знижуються. Крім цього, потрібно постійно стежити за надійністю кріплення шлангів гідроприводу і переконатися в тому, що вони не пошкодяться при виконанні робіт. У деяких бульдозерах використовується не гумові, а сталеві трубки підвищення надійності.