Всі новини

Причини несправності ходової частини екскаватора-навантажувача

06.12.2021

Ходова частина – це важлива складова будь-якої спецтехніки. Вона складається з безлічі запчастин та робочих вузлів, які активно взаємодіють між собою. Вихід з ладу одного елемента може призвести до повної поломки техніки та стати причиною її тривалого простою.

Несправності можуть бути внаслідок використання неякісних деталей, послуг низькокваліфікованих механіків, неправильної експлуатації спецтехніки. Найчастіше поломки виникають при сукупності цих факторів. У процесі роботи слід звертати увагу на сильний шум, перегрів та запах гару, які допоможуть виявити несправність.

Чому варто купувати якісні запчастини?

Стандартна трансмісія екскаватора-навантажувача складається з переднього та заднього мостів, а також коробки передач. Передній міст задає напрямок, задній – штовхає машину, а коробка відповідає за швидкість пересування. Всі ці вузли складаються з великої кількості деталей, тому навіть незначна поломка може спричинити серйозні проблеми.

Экскаватор-погрузчик Hyundai H940S

На ходову частину екскаваторів припадає найвище навантаження. Вона тримає на собі всю масу спецтехніки з матеріалом, що знаходиться у ковші. У цьому випадку середня маса машини становить 8-10 тонн. Навантаження додатково збільшується, якщо в процесі роботи багато пересуватися і маневрувати. Тому важливо, щоб усі елементи коробки були якісними. В іншому випадку вона не зможе витримувати подібні навантаження.

Найшвидше зношуються дрібні деталі, наприклад, підшипники або сальники. Багато власників екскаваторів вважають, що їхня якість не має великого значення, і встановлюють найдешевші компоненти. Однак це докорінно неправильно. Достатньо однієї неякісної деталі, щоб машина зламалася в невідповідний момент.

Зазвичай це відбувається в такий спосіб: при великому навантаженні деталь ламається, від неї відлітає фрагмент металу, який потрапляє інші елементи та пошкоджує їх. Комплектуючі, перебуваючи у процесі активного обертання, можуть сильно постраждати від такої незначної поломки. Подібна ситуація відбувається і з якісними деталями, але значно рідше. Тому, щоб убезпечити машину від поломки, слід підходити до вибору робочих елементів.

Чому варто наймати професійного майстра?

Дотримання рекомендацій щодо ремонту має не меншу значущість. Неякісне сервісне обслуговування також часто призводить до поломок. Некваліфікований майстер може замінити лише частину елементів, вважаючи, що інші деталі перебувають у хорошому стані. Така ситуація часто виникає, коли оператор намагається провести ремонт самостійно.

Щоб продовжити термін експлуатації техніки, слід не лише встановлювати оригінальні запчастини, а й замовляти послуги з технічного обслуговування у спеціалістів. Якщо машина пересувається ривками, кожен день працює на зношування, то рано чи пізно вона вийде з ладу. Проте, не варто одразу звинувачувати оператора, адже йому доводиться працювати за певними вимогами.

Экскаватор-погрузчик Hyundai H940S 4WS

Діагностика несправностей

При перших ознаках несправності слід зупинитися та візуально оцінити стан усіх вузлів ходової частини. Потрібно злити мастило з переднього та заднього мостів. Якщо вона стала іншого кольору, або в ній помітні домішки, це є вірною ознакою того, що інші деталі пошкоджені. Потрібно попросити спеціаліста провести повну діагностику.

Щоб уникнути ламання у майбутньому, необхідно:

  • купувати якісні та оригінальні запчастини;
  • звертатися лише до професіоналів;
  • застосовувати якісні витратні матеріали та регулярно їх міняти;
  • дотримуватися рекомендацій щодо експлуатації.

Дані поради допоможуть зберегти важливі компоненти у належному стані та убезпечити себе від простою техніки.

Ремонт екскаватора-навантажувача, сервіс та ремонт гідравліки спецтехніки, діагностика в центрі будівельної спецтехніки Альфатех.