Всі новини

Чим фронтальний навантажувач відрізняється від екскаватора-навантажувача?

30.05.2023

Центр спецтехніки Альфатех продає та обслуговує багато машин та обладнання, призначених для виконання робіт різних видів (будівельних, дорожніх, вантажних). У потенційних покупців часто постає питання: чим відрізняється фронтальний навантажувач від екскаватора? Адже принципову різницю між цими машинами побачити доволі складно, але вона є. У чому ж відмінності цих видів спецтехніки та яким буде оптимальне рішення у тій чи іншій ситуації, – розберемося далі.

Особливості фронтальних навантажувачів

Фронтальний навантажувач

Фронтальний навантажувач – це машина, яка отримала зчленовану раму (визначає маневреність спецтехніки та величину її повороту), а також широкий ківш. Доволі важке обладнання відрізняється значною вантажопідйомністю та потужністю.

Спеціалізація фронтальних навантажувачів вузька, вони використовуються для навантаження та переміщення сипучих матеріалів, цегли, труб, балок тощо. Така техніка вважається універсальною, якщо розглядати матеріали, для навантаження яких вона може використовуватися, тому що їх перелік доволі широкий.

Переваги фронтальних навантажувачів:

  • замінюють іншу техніку на будівельному майданчику (бульдозер, екскаватор, думпер та ін.);
  • легко піднімають важкі вантажі;
  • переміщують матеріали на короткі дистанції;
  • відрізняються хорошою стійкістю.

Для управління такою спецтехнікою передбачено джойстик, але в цілому це завдання не становить особливої ​​складності.

Конструкція та особливості екскаватора-навантажувача

Екскаватор-навантажувач

Екскаватор-навантажувач – це гібрид. У ньому є елементи обох типів спецтехніки. Візуально це потужна машина, оснащена двома робочими частинами – зворотною лопатою та ковшем. Їх наявність обумовлює універсальність таких машин з погляду виконуваних завдань: вантажно-розвантажувальні та робота з ґрунтом.

Надійний та продуктивний спецтранспорт отримав менший розворот ковша та габарити, ніж фронтальний навантажувач. Це робить його зручним для роботи в міських умовах. Не менш важливо й те, що замінити лопату та ківш можна на інше навісне обладнання.

Екскаватори-навантажувачі поділяються на категорії з урахуванням їхньої вантажності:

  • до 2 тонн – легка;
  • 2–4 тонни – середня;
  • 4–10 тонн – важка;
  • понад 10 тонн – велика.

Розрізняється така спецтехніка та кількістю ковшів, стороною навантаження/розвантаження (бічна, задня). Різноманітність моделей та можливість міняти за необхідності навісне обладнання визначає універсальність таких машин. Їх можна використовувати:

  • для навантаження/вивантаження сипучих матеріалів;
  • розробки ґрунту за допомогою прямої лопати;
  • копання (траншей, котлованів);
  • переміщення сипучих матеріалів у межах будівельного майданчика та на більш віддалені відстані.

Для цієї спецтехніки характерна підвищена стійкість.

Який навантажувач вибрати?

Розібравшись, чим фронтальний навантажувач відрізняється від навантажувача, можна досить швидко зорієнтуватися та купити спецтехніку потрібного типу. Важливо враховувати, що обидві категорії машин отримали певні переваги, але для покупки потрібної моделі необхідно врахувати основні параметри (габарити, максимальну висоту підйому, вид вантажів, робочі умови). У цьому випадку вдасться отримати обладнання з оптимальним набором характеристик і, можливо, заощадити на придбанні інших машин. Провести тестування вибраної спецтехніки можна на виставковому майданчику у місті Підгородне, Дніпропетровської області.