Всі новини

Види екскаваторних ковшів

24.05.2023

Традиційно розрізняють литі, зварні, комбіновані види екскаваторних ковшів. Через специфіку роботи в різних сферах потрібне обладнання різної конструкції та об'єму, тому класифікація цих робочих елементів ширша. У Центрі спецтехніки Альфатех продають навісне обладнання відомих виробників, що дозволяє легко підібрати якісну модель.

Ковш

Типи ковшів для екскаватора за призначенням

За формою ківш нагадує чашу, різальний край (зубці) якої виступає. Для виготовлення використовують сталь підвищеної міцності, тому ковші витримують великі навантаження та екстремальні умови експлуатації. Залежно від призначення виділяють такі типи спецобладнання:

  1. Стандартні – підходять для землерийних робіт на породах густиною до 1 500 кг/м³ (піску, глині, рослинному ґрунті, гравії). Конструкція включає стандартні коронки на краю, приварні або бічні бокорізи.
  2. Посилені – відрізняються знімними протекторами на щоках, укріпленими коронками, товстими гранями та плитами для захисту від зносу. Їх застосовують для риття щільних порід (до 2 500 кг/м³).
  3. Скельні – виділяються загостреними зубами, потовщеними конструктивними елементами ємності, додатковим захистом щік, днища, швів. За допомогою такого обладнання розробляють сланцеві, гранітні та базальтові кар'єри.
  4. Планувальні – відрізняються прямокутною формою, призначені для обробки дорожніх, річкових схилів, насипів. Існують 2 моделі – ківш планувальний поворотний та стандартний. У першого є вбудований поворотний механізм, який змінює кут його нахилу відносно стрижня.
  5. Розпушувальні – мають великий центральний зуб, який розбиває ґрунт, інші – розпушують його. Їх кріплять на екскаватори, що працюють у місцях з високим вмістом каменів та на важких ґрунтах.
  6. Траншейні – риють канали для прокладання труб та комунікацій у піску, гравії, глині. Чаші вузькі, підходять для роботи у важкодоступних місцях.
  7. Профільні – форма у вигляді літери V дозволяє поглиблювати та очищати іригаційні канали, траншеї. Їх використовують для обробки ґрунтів щільністю до 2 000 кг/м³.
  8. Вантажні – мають легку конструкцію з рівним краєм. Кріплять такий ківш на екскаватор-навантажувач для виконання землерийних, вантажно-розвантажувальних операцій.
  9. «Пряма лопата» – призначені для розробки кар'єрів та копання великих котлованів, коли техніка знаходиться на дні. Місткість заповнюється у напрямі від себе.

Популярністю користуються подрібнювальні та ґратчасті види. Останні відрізняються наявністю перфорації для просіювання порід, щоб відокремити дрібні фракції, або для змішування різних ґрунтів. Ківш дробильний часто застосовують на будмайданчиках для подрібнення та вивезення сміття після знесення будівлі.

Класи ковшів за об'ємом

Щоб екскаватори не вийшли з ладу раніше, потрібно враховувати фактичну місткість робочого органу. Його заповнюють породою «з шапкою», тобто понад край. Розрізняють такі види ковшів за об'ємом:

  • високооб'ємні – вміщують 4–10 м³;
  • важкі – розраховані на 1,6–4 м³;
  • середні – з місткістю 0,65–1,6 м³;
  • легкі – від 0,15 до 0,65 м³;
  • найлегші – в них поміщається до 0,15 м³.

У центрі Альфатех продаються комбіновані, профільні, вантажні, планувальні ковші для екскаватора виробників Bobcat Company (США), Kovaco spol. s.r.o. (Словаччина). Каталог включає різну спецтехніку, протестувати яку можна під час відвідин виставкового майданчика у м. Підгородне, Дніпропетровської обл.