Всі новини

Як поставити на облік спецтехніку?

23.11.2023

Для легального використання спецтехніки відповідно до українського законодавства, вона підлягає реєстрації. Процедуру потрібно проходити обладнанню, яке використовується як для особистих цілей, так і для комерційної діяльності. Легалізацію проходить комунальна, с/господарча, дорожня та інші різновиди техніки, у тому числі екскаватори, бульдозери, трактори, крани, бурові установки, грейдери, самоскиди, навантажувачі тощо. На них має бути оформлений паспорт.

Поетапна процедура реєстрації спецтехніки

Відповідаючи на питання, як поставити на облік спецтехніку, слід наголосити на наступній процедурі постановки на облік:

  1. оформлення страхового поліса відразу після покупки будь-якої моделі спеціальної техніки;
  2. підготовка списку реєстраційних документів для взяття обладнання на облік – до переліку можуть входити техпаспорт, договір купівлі-продажу, митна декларація, атестація працездатності від фахівця, сертифікаційна документація тощо;
  3. відвідування відділу Держтехнагляду, у якому здійснюється офіційне оформлення техніки, спеціалісти інформують людину щодо подальших кроків;
  4. написання заяви щодо бажання легального використання спецтехніки з наданням даних про власника;
  5. проведення технічного обслуговування та підтвердження відсутності несправностей, що дозволить безпечно використовувати обладнання.

Завершення процедури реєстрації передбачає надання моделі техніки індивідуального номерного знаку, за яким можна знайти інформацію про неї в базі даних. Якщо обладнання не було взяте на облік, його експлуатація у будь-яких цілях вважається незаконною та передбачає відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Спецтехніка не буде зареєстрована, якщо при її взятті на облік власник вдавався до махінацій. До них відносяться намагання використовувати підроблені або стерті номерні знаки, відсутність ідентифікаційного коду, належного технічного обслуговування. Якщо мова йде про навісне обладнання до спецтехніки або причепи, то вони не потребують взяття на облік.

Документи на зареєстровану спецтехніку

Взяття спецтехніки на облік завершується видачею реєстраційного облікового свідоцтва на транспортний засіб. Власник отримує цілий пакет документів, який включає наступні папери:

  • індивідуальний реєстраційний номер;
  • страховий поліс;
  • паспорт на спеціальне обладнання.

Зареєстрованими мають бути будь-які особисті або комерційні засоби, які обладнані двигунами об’ємом 50 та більше кубічних сантиметрів. Мотоблоки для використання на приватній території не потребують реєстрації, якщо вони не застосовуються у якості засобів для пересування. Перед тим як купувати та оформлювати у власність різноманітну спецтехніку, потрібно ознайомитись з правилами її взяття на облік.

У період дії воєнного стану та пів року після його завершення в Україні діє спрощена реєстрація деяких видів спеціальних транспортних засобів. За цією схемою потрібно написати заявку, надати копію паспорта громадянина України, копію документа на право власності. Однак по завершенню воєнного стану у власника буде 6 місяців, щоб оформити транспортний засіб за розгорнутою процедурою.