Всі новини

Що впливає на термін служби навантажувача та як його продовжити?

27.04.2023

Центр спецтехніки «Альфатех» – офіційний дистриб'ютор надійних навантажувачів, створених всесвітньо відомими брендами. Завдяки комплексному обслуговуванню та наявності запасних деталей в асортименті кожен покупець може не тільки отримати у своє розпорядження якісну машину з потрібною вантажністю для виконання конкретних робіт, а й забезпечити її своєчасний ремонт. Щоб вибрана техніка працювала довго і без простоїв через серйозні несправності, потрібно забезпечити правильні умови її експлуатації.

Чинники, які зменшують термін служби навантажувача

Нормативний термін експлуатації навантажувача, як і будь-якої іншої машини спеціального призначення, визначається відпрацьованими мотогодинами, а не кілометрами, як у звичайних автомобілів. Середній ресурс будь-якої моделі (фронтальної, телескопічної, вилкової) вказується в інструкції, але ці показники на практиці можуть істотно змінюватися як у більшу, так і в меншу сторону.

Скорочення періоду експлуатації навантажувача провокують такі негативні чинники, як:

  • робота за мінусових температур;
  • використання техніки з перевищенням допустимих навантажень;
  • нерегулярне/неякісне обслуговування.

Shantui SL50W

При систематичному та суттєвому порушенні умов експлуатації період роботи навантажувача може скоротитися в 1,5–2 рази порівняно з нормативним терміном.

Як підвищити період експлуатації навантажувача

І навпаки, термін служби навантажувача можна значно збільшити, виконуючи кілька простих дій:

  • Експлуатувати його з урахуванням правил, приписаних інструкцією. Ідеально дотримуватися всіх рекомендацій з документів виходить не завжди, але слід враховувати такі ризики:
  • ресурс навантажувача, який працює на складі, виробляється набагато повільніше, ніж у аналогічної машини на вулиці;
  • використання спецтехніки при мінусових температурах, як і при значних її перепадах, у пилюці, під дощем призводить до швидкої корозії елементів, забруднення двигуна та інших вузлів;
  • прискорене зношування ходової частини практично забезпечене при експлуатації навантажувача на нерівній дорозі (наприклад, покриття з гравію).
  • Збільшити частоту регулярних технічних оглядів за відсутності можливості забезпечити необхідні умови для роботи спецтехніки. Якщо компанія має кілька навантажувачів, рекомендується також систематично змінювати місця їх роботи (наприклад, з відкритого майданчика – на склад і навпаки), щоб збільшити термін ефективного використання техніки.
  • Не перевищувати допустимих норм завантаження. Перевищення цього параметра значно скорочує термін експлуатації навантажувачів. Такий режим роботи дозволяє виконувати завдання у прискореному темпі, але в перспективі є ризики виникнення серйозних несправностей обладнання, що зазвичай виливається у дорогий ремонт чи в необхідність купівлі нового обладнання.
  • Забезпечувати регулярне технічне обслуговування. Набагато ефективніше виконувати перевірку спецтехніки та її обслуговування раніше за визначений термін, особливо за умови експлуатації в режимі підвищеної інтенсивності. Продовжити термін служби машини дозволить і превентивна заміна деталей, які помітно зношені, але ще годяться для використання.
  • Встановлювати оригінальні запчастини та складові. Вони створюються виробниками спецтехніки та призначаються для використання в конкретних машинах. Іншими словами, ідеально підходять для певних моделей. Встановлення аналогів збільшує ризики пошкоджень, виходу з ладу вузлів, для яких вони використовуються.

Купити надійний навантажувач та необхідні складові до нього з офіційною гарантією можна в центрі «Альфатех». Провести тестування вибраної спецтехніку можна на виставковому майданчику в місті Підгородне, Дніпропетровської області.