Всі новини

Класифікація навантажувачів

21.07.2023

Види та класифікація навантажувачів залежать від завдань, які виконують машини, допустимого навантаження, типу ходової частини. Ця самохідна спецтехніка підходить для вантажно-розвантажувальних робіт, транспортування, складування вантажів. Завдяки полегшенню робочого процесу її використовують у портах, аеропортах, логістичних хабах, на великих та маленьких складах, будмайданчиках. Надійні моделі від всесвітньо відомих виробників можна придбати у Центрі спецтехніки Альфатех.

Різноманітність навантажувачів

За призначенням вони поділяються на ковшові та вилкові моделі. Останні оснащені телескопічним гідравлічним витягом, а основним робочим органом є вили. За розташуванням інструменту розрізняють бічні, фронтальні навантажувачі та сайдшифтери, які завдяки особливій ​​конструкції стріли переміщують вантажі ліворуч/праворуч на 10–16 см.

Вилкові моделі також поділяються на авто- та електронавантажувачі. Перша група працює на двигуні внутрішнього згоряння (ДВЗ), а друга – на акумуляторі. Основне призначення спецтехніки з вилами – переміщення плоских та нестандартних за формою предметів (діжок, палетів, рулонів). Прийнята у світі класифікація вилкових навантажувачів передбачає розподіл на такі класи:

  • VII – надважкі машини (у тому числі вибухозахищені) для експлуатації в небезпечних умовах або на складній місцевості;
  • VI – транспортери;
  • V – автонавантажувачі, обладнані пневматичними шинами;
  • IV – підлоговий транспорт з ДВЗ, але на суцільнолитих шинах, які підходять для великих навантажень;
  • III – техніка для навантаження/розвантаження, розміщення товарів на відстань до 50 м;
  • II – вузькі моделі (штабелери, річтраки), які перевозять важкі вантажі у невеликих проходах між стелажами;
  • I – оснащені електродвигуном або тяговим акумулятором автонавантажувачі для роботи на закритих майданчиках, де висувають підвищені вимоги до чистоти та клімат-контролю.

У ківшевої спецтехніки основним робочим вузлом виступає ківш різної місткості (один та кілька). Її використовують для перевезення матеріалів, порід, снігу, сміття. Класифікація одноківшевих навантажувачів передбачає виділення таких видів:

  • статичних – не повертаються, а начіпне обладнання фіксується спереду;
  • фронтальних – ківш кріпиться також у передній частині;
  • неповноповоротних – робочий орган встановлюється перед машиною чи збоку.

Існує класифікація фронтальних навантажувачів з ковшем на кшталт шасі. Вони діляться на гусеничні та колісні моделі. Останні відрізняються легкістю, універсальністю, здатністю долати великі дистанції. Гусеничний транспорт неповороткий, рухається з малою швидкістю, а на місце експлуатації його треба привезти.

Класифікація навантажувачів за вантажопідйомністю

Основні завдання цих спецмашин полягають у завантаженні/розвантаженні, перевезенні вантажів. Гранична вага, яку вони здатні підняти або перемістити, вважається основною робочою характеристикою такої техніки. За цим критерієм класифікація навантажувачів така:

  • великовантажні – витримують навантаження понад 10 т;
  • важкі – перевозять від 4 до 10 тонн;
  • середні – транспортують вантажі вагою 2–4 т;
  • легкі – використовують для переміщення 0,2–2 т.

Каталог центру Альфатех включає моделі від виробників з Китаю, Південної Кореї, США, Іспанії. На продаж виставлені вилкові, фронтальні, телескопічні види. Щоб переконатися в якості спецтехніки, її можна протестувати під час відвідування виставкового майданчика у м. Підгородне, Дніпропетровської області.