Всі новини

Ковші для навантажувача: типи та критерії вибору

28.12.2023

Спецтехніка спрощує виконання будівельних, гірничодобувних, сільськогосподарських, комунальних робіт. Якісні ковші для навантажувача та екскаваторів справляються з великими обсягами роботи, оскільки задатні витримувати високе навантаження та легко перевозять вантажі на не великі дистанції. Надійне навісне обладнання Bobcat Company та Kovaco Spol. S.R.O. легко придбати в центрі спецтехніки Альфатех. Досвідчені фахівці компанії знають, як правильно доглядати за важким транспортом, а сучасне устаткування дозволяє полагодити найдрібніші пошкодження.

Різноманіття навісних робочих органів

Найпоширенішим вважається стандартний ківш екскаватора або навантажувача, який підходить для роботи з піском, деревом, твердими ґрунтами, зерном. Його встановлюють на базові версії спецтехніки. Професійні моделі відрізняються наявністю трикутного короба зі сталі, змінних накладок та захисних елементів. Вони витримують великі навантаження, тому прослужать довго. Їх використовують для риття в мерзлому ґрунті та твердих породах.

Залежно від призначення ковші діляться на наступні види:

  1. Будівельні – мають отвори для гідравлічних захватів, зубців, щіток та інших навісних конструкцій. Тому їх застосовують для прокладання траншей або транспортування.
  2. Скелетні – завдяки спеціальній конструкції відбувається відділення сміття від сипучих порід, каменю, коренеплодів.
  3. Зернові – легші за стандартні, а велика місткість дозволяє перевозити за один раз багато зерна.
  4. Для планування місцевості. Це прямокутні ковші з різальним пругом та центральним ребром, за допомогою яких роблять ґрунтові укріплення, насипи. Деякі моделі можуть змінювати кут нахилу.
  5. Скельні – товсті стінки підвищують міцність конструкції. Завдяки особливому профілю леза вони здатні дробити граніт, базальт та інші тверді породи.
  6. Hi-Tip – обладнання, призначене для підйому предметів на велику висоту.
  7. Грейфер – виділяється потужною гідравлічною системою, що міцно фіксує вантаж у щелепах. Головна перевага – багатофункціональність, оскільки він здатен витягати ґрунт, завантажувати та підіймати сипучі матеріали.

В сільському господарстві використовують навіси з фрезами та захватами. Вони перешкоджають ущільненню компосту, сіна, дозволяють набирати корм впритул до стіни.

На що звертають увагу при придбанні ковша?

Головні критерії – вантажопідйомність та розміри. Ківш підбирають, виходячи в типу вантажу та його ваги. Якщо транспорт працює з різними матеріалами, навіс купують для найважчої ноші. Обладнання загального призначення місткістю від 1,2 до 3 м3 використовують для перенесення:

  • щебеню;
  • піску;
  • гравію;
  • зернових культур;
  • трісок, стружки;
  • соломи та силосу.

Моделі з потовщеними стінками місткістю від 4 м3 підходять для шахт, кар’єрів та будівельних майданчиків. Хоча більший навіс зразу переносить велику вагу, але розмір позначається на маневреності та стійкості техніки.

На вибір ковшів для навантажувачів та іншого спецтранспорту впливає форма, від якої залежить сфера застосування. Види з круглим дном знадобляться для сипучих матеріалів, а прямі моделі з плоским днищем підходять для розробки траншей з укосами. Також враховують матеріал, з якого зроблене навісне приладдя. Більшість виготовлена зі сталі, але може використовуватись інша міцна сировина.

Крім надійних ковшів, в компанії Альфатех на продаж виставлена якісна іноземна спецтехніка різного виду – від екскаваторів до тракторів. Протестувати вибрану модель можна на майданчику в м. Підгородне, Дніпропетровської області.