Всі новини

Що таке точне землеробство?

28.12.2023

У світі популярності набуває точне землеробство – високотехнологічний метод рільництва, що передбачає використання даних супутників та датчиків для отримання високого врожаю. Цей підхід дозволяє оптимізувати виробництво сільгосппродукції, але потрібні кваліфіковані спеціалісти, багато грошей та справні машини. В центрі спецтехніки Альфатех легко знайти надійні трактори, сівалки, навантажувачі, а також навісне обладнання до них.

Як працює інноваційна система?

Ця методика передбачає віддалений моніторинг та управління полями, щоб отримати високий прибуток. Для її успішного впровадження потрібна якісна матеріально-технічна база. Система точного землеробства передбачає поєднання таких технологій:

  1. Дистанційного зондування – збирає дані про навколишнє середовище для визначення факторів, які впливають на рослини. За допомогою супутників можна отримати інформацію про рельєф, стан ґрунтів, здоров’я посівів.
  2. Систем GIS/GPS. Вмонтовані GPS-навігатори дозволяють встановити координати трактора або сівалки в режимі онлайн. Завдяки навігації техніка рухається паралельними лініями, не відхиляючись від маршруту. Зменшується вірогідність появи необроблених ділянок та вдається зекономити добриво, насіння, паливо.
  3. Моніторингу ґрунтів. На різних ділянках беруть проби землі, щоб визначити рівень гумусу, мікроелементів, важких металів, pH, зволоження та засолення.
  4. Змінних норм. Необхідні датчики для аналізу стан ґрунту та посівів. На його основі визначають та коригують дози агрохімікатів.

Для обробки великого масиву даних потрібні комп’ютери зі спеціальними програмами. З їх допомогою створюють електронні карти полів, врожайності, внесення добрив, а також виконують прогнозування та моделювання процесів.

Етапи впровадження

Точне землеробство в Україні допоможе максимально оптимізувати виробництво сільгосппродукції в умовах постійного збільшення витрат. Але необхідно створити покроковий план та розрахувати бюджет на застосування цієї методики. Також проводиться перевірка стану обраних інструментів, спецтехніки, програмного забезпечення. Тільки після отримання прогнозів окупності першого проєкту варто приймати рішення про використання цієї технології на всіх ділянках. Її впровадження відбувається в кілька етапів:

  1. Збір інформації про поле. Для першого разу вистачить території в 1000 га. Для її обстеження використовують мобільні автоматизовані комплекси, а дані про довкілля отримують з супутників. Потім розробляють електронну карту з детальним рельєфом, погодою, виділенням зон в залежності від урожайності та оборотів посіву.
  2. Аналіз та прийняття рішення. Відбувається прогнозування витрат на вирощування рослин. Воно здійснюється на основі середньостатистичних показників або отриманих в ході обстеження даних. Чим більше неоднорідна родючість ґрунту, тим вища потреба у впровадженні методики.
  3. Внесення добрив та сівба в об’ємах, які необхідні для конкретної ділянки.

Координатне землеробство не дає 100% гарантії отримання високого врожаю. Для підвищення економічної ефективності виробництва варто потурбуватися про технічну базу. В центрі спецтехніки Альфатех на продаж виставлені сучасні гусеничні та колісні сільськогосподарські трактори, сівалки, обприскувачі. Машини виділяються надійністю та довговічністю, а для тестування будь-якої моделі можна приїхати на майданчик в м. Підгородне, Дніпропетровської області.